את חכי לי

מילים: קונסטנטין סימונוב

תרגום: א אברהם שלונסקי, ב שלמה אבן  שושן

לחן: שלמה דרורי(סולומון דויטשר)                                 

ביצוע-מקורי: שלמה דרורי  

ביצוע מחודש: אריק לביא

ביצוע מחודש יותר: הילד, מישל כהן (בית ספר למוזיקה)

"את  חכי לי" רבים מאיתנו, חשבו , ביניהם אני, שהשיר נולד מסביב למדורת הפלמ"ח "אך לא כך הדבר.

הקדמה ותודות 

ראשית, ווידוי: אני "מכור" למוזיקה מכל סוג שהוא, החל מ"חזנות " דרך "אריות" מאופרות מפורסמות ,שירי ארץ ישראל שירים לועזיים  משנות החמישים של המאה הקודמת, ועד ימינו, שירי-עמים ,דרום אמריקאיים צפון אמריקאיים, אפריקניים ,מזרחיים וכו'. יש בידי מחברת של שירים הקושרים אותי למאורעות, דמויות ומצבים מיוחדים, אותם חוויתי בשנות חיי. בחרתי כסיפתאח" בשיר "את חכי לי" כי הסיפור שמאחוריו קשור למלחמת העולם -השנייה והשואה הנוראה של עמינו  שהתרחשה במלחמה זו.                                                                                        

שנית אני מבקש להודות לבתי בכורתי האהובה אשר דואגת שאקבל באופן קבוע  את "מעריב" של סוף השבוע ,וכך נחשפתי לכתבתו המעולה של העיתונאי הוותיק והמוכשר מרדכי חיימוביץ  "הימנון המלחמה" (תודה לך מר חיימוביץ' על שהעשרת את ידיעותיי ,בכל הקשור לשיר הנ"ל, הקריאה הייתה מאוד מרגשת ולפעמים הביאה אותי, עד דמעות .) ואחרונה, חביבה, לכלתי הבכורה עינת אשר עמלה לבנות לי את הבלוג, וכן הדריכה אותי ולימדה אותי כתיבה במחשב, לפני כן הייתי בור בקטע הזה.

מילים-קונסטנטין סימונוב

בחודש אוגוסט השנה מלאו ארבעים שנה למותו של קונסטנטין סימונוב, סופר, משורר, מחזאי ותסריטאי רוסי, זוכה "פרס-לנין "וזוכה שש פעמים "פרס-ברית המועצות" .סימונוב, "חצה" בקלילות את "הימים-האדומים" (ה"טיהורים של סטאלין" שגרמו למיליוני קורבנות). מהסיבה שהוא שירת את סטאלין בלב-חפץ, ורק בערוב -ימיו, הבין ששירת דיקטטור צמא-דם.

הוא נולד בשנת 1915 בעיר פטרוגרד (פטרסבורג כיום) ונאלץ להסתיר את הביוגרפיה שלו בשל היותו ממשפחת אצולה. אימו ממשפחת נסיכים, אביו קצין בכיר במטכ"ל הצאר. אביו, נעלם לאחר המהפכה ואימו נשאה בשנית לקצין ממשטר הצאר , אך ,היה בנו של עובד רכבת. סימונוב ניצל היטב את מעמדו של אביו החורג, כדי לבנות לעצמו  פרופיל של "סופר-פרולטריץ.  בשנת 1939, נשא סימונוב לאישה את ז'ניה לסקינה בתו של יהודי שסחר בדגים. לא הפריעה לו העובדה שהיה נשוי לאישה אחרת מנשואיו לזניה נולד בנו , אלכסיי.

אולם, אהבתו הגדולה, הייתה וולנטינה פולוביק  שלרוע מזלה הייתה בת  של "אויב-העם "וחיפשה כל מוצא  לצאת ממצב  זה .היא התפרנסה כשחקנית של תיאטרון-הקומסומול בעיר ושם פגש בה סימונוב  לראשונה. את הפתרון מצאה וולנטינה על ידי נשואיה לטייס מהולל ובעל יחוס "פרולטרי" הנשואים נערכו שבוע לאחר היכרותם ונמשכו יום אחד בלבד, שכן למוחרת הנשואים נהרג הבעל  אנטולי סירוב  בתאונת טייס. וולנטינה ילדה את בנו לאחר מותו. סימונוב התאהב בה נואשות אך  היא לא החזירה לו אהבה. "הוא לא משך אותה "לדבריה. היא התאהבה    בגנרל  רוסי נשוי אך בעקבות פניית משפחתו לסטאלין, נאלץ הגנרל לשוב לחזית המלחמה ולהשאיר את וולנטינה מאחור.  

סימונוב יצא לחזית בשנת  1942 לא לפני שוולנטינה סרובה הסכימה "לתת את גופי אך לא את נשמתי כי אינני אוהבת אותך".הסיפור שלהם הניב מחזור של שירים שכתב בסימונוב שמו, "עימך ובלעדייך" והשיר המפורסם ביותר, "חכי לי", שנכתב בשנת 1941. 

סימונוב  קרא את השיר לחיילים בשוחה (שימש ככתב צבאי), ואלה , העתיקו ושיננו אותו ,ואף שלחו אותו ליקיריהם בעורף.  כמו כן, עודדו אותו לפרסמו  בביטאון הצבא "הכוכב-האדום". בשנת 1942 כתב סימונוב מחזה על פי השיר, וכמובן שוולנטינה סרובה לוהקה לתפקיד הראשי, השיר התפשט ברחבי רוסיה כאש בשדה קוצים (הפך ל"וויראלי" בשפתנו) מילותיו נחצבו על דפנות הטנקים והמשאיות ,בקיצור "אימא -רוסיה "התמסרה לשיר והזניקה את סימונוב ללב הצמרת הסובייטית.

 המכתב לאישה מוויצ'יוגה:

למרות השיר שהפיח תקווה בחיילים שנשותיהם אכן מחכות להם, היו כאילה שפקפקו בכך, זמן הפרידה הרב, ונשים שחיו בתנאי מלחמה "לא היה סיכוי להשביע את הדימוי הטהרני, הסגפני הכמה  ששירים כ"חכי לי" ניסו לקדם" כותב חיימוביץ' בכתבתו. סימונוב עצמו, היה עד למקרה כזה כאשר בשנת 1941 , סופח לארמיה השלישית שנלחמה בבריאנסק. ימים מספר לאחר שאחד המפקדים נהרג, התקבל מכתב מאשתו: "עוזבת אותך למען גבר אחר". החיילים  שפתחו את המכתב, הרגישו חובה לענות  לה ,וכתבו לה בעזרתו של סימונוב כך:

עלי למסור לך הודעה,

שלא הגיעה לנמען

מכתב, אשר ללא בושה

שלשלת לתוך תיבה אי פעם

הבעל לא קיבל את המכתב

מילה וולגרית לא פצעה אותו,

לא השתגע, לא נרעד,

ולא קילל כל עברו

מי שהיה אישך, בקרב נספה

טוב ויפה. תחיי עם מחליפו,

הרי המת בך לא יפגע

במילים לא נחוצות במכתבו.

תחיי לך, בלי חשש מהאשמה

הוא כבר לא יענה לך, לא יכתוב

ובשובו לעיר ממלחמה,

לא יפגשך עם האחר שלובת זרועות, ברחוב.

בעקבות ההצלחה, זכה סימונוב, לדירת יוקרה בלנינגרד, לראשונה הייתה לו משרתת, זכה פעמיים ב"פרס-סטאלין", השיר הפך אותו לעשיר. הוא התחתן עם אהובת -לבו וולנטינה סרובה, הנשואים הניבו לה תפקידים רבים, אך היחסים מצידה המשיכו להיות קרירים ורק בזכות התמכרותה לטיפה המרה, הצליחו להתייחד. בתם מריה, נולדה בשנת 1950.

שלמה דרורי(סולומון דויטש)-מלחין השיר

וינה שנת  1937 ,האנטישמיות גואה, ואביו נתון במאסר, נחשף הנער סולומון דויטש לסרטון שהציג יהודים חורשים את אדמת ארץ ישראל. הסרטון ריגש אותו מאוד, ומביא אותו להחלטה לעלות ארצה ,עם אחיו וללא אימו שלא הסכימה להפקיר את האב. הוא מגיע לנהלל ומתגייס לבריגדה  העברית. סרג'נט אליהו גולדנברג (אביו של דודו טופז) מצרף אותו ל"מעין זה" להקת הבריגדה. בלהקה היו גם חנה מרון יוסי ידין וכן. צבי בן יוסף ,משורר ומלחין ("יש לי כינרת" "הורה נהלל")שנפל במלחמת השחרור.

לילה אחד בשנת 1943,שמר דויטש, שיהיה לשלמה דרורי , על שובר הגלים של נמל חיפה,(וכשאר חבריו המתין ליציאה לאירופה).את הזמן העביר בקריאת "את חכי לי" בתרגומו של שלונסקי, התחיל לזמזם מנגינה למילות-השיר, ומאחר שלא ידע לקרוא תווים זמזם את המנגינה כל הלילה  עד שחזר לבסיס העיר את בן יוסף ואילצו להעביר את הזמזום לתווים, וכך נולד הלחן לשיר המפורסם של סימונוב בתרגומו של אברהם שלונסקי. דרורי יצא עם הלהקה לאיטליה להופיע לפני החיילים היהודים.     

בינתיים, הבריחו  חסידי אומות העולם את אימו שהוסתרה על ידי נזירות  במנזר בצפון איטליה, ובעזרת מזכיר  המפלגה הפשיסטית באזור צוידה  בתעודות מזויפות שאפשרו לה בריחה, לרומא. והנה ,עומדת היא בחצר בית הכנסת , ממררת בבכי, כאשר לפתע מתקרב אליה קצין אמריקאי המנסה להרגיע אותה ,כל זאת בשפת האידיש. מתברר, שאותו קצין הינו דודו של בעלה המנוח .בעקבות קשרים שמפעיל הקצין מתברר ששני בניה נמצאים באיטליה כחיילים של הבריגדה היהודית  וחברים בלהקת הבריגדה המופיעה בבית  האופרה בעיר ברי, שבקצה "המגף האיטלקי".  להמשך הסיפור תוכלו  להאזין למלחין עצמו שהתארח  בתוכניתם של דן אלמגור ואליהו הכהן "שרתי לך ארצי", (בסרטון היוטיוב המצורף.

בשובו לארץ, שירת דרורי במערכת הביטחון, בהמשך, הצטרף ל"מפעלי ים המלח" תחילה כראש "אגף כח-אדם "ובהמשך כדובר החברה. מספר שנים לפני פטירתו ב28.8. 2010 ביקר אותו בנו היהודי של סימונוב ",אלכסי קיריליץ' שאמר לו: "25 לחנים חוברו לשיר של אבא "חכי לי" אך שלך הוא יפה מכולם". אז זהו הסיפור של השיר ,צירפתי כאמור סרטי יוטיוב  של ביצוע השיר מפי המלחין, וכן ,מפי  אריק לביא, קיימים מספר בצועים נוספים, לדעתי של  לביא הוא המרגש ביותר.

אשמח לקבל תגובות והערות ואם  למישהו, יש מידע מעניין נוסף אשמח עם יחלוק אותו איתנו בתגובות. תודה רבה!!!

את  חכי לי ואחזור

אך חכי היטב

את חכי לי גם בקדר

מסגריר הלב

 

את חכי לעת כפורים

את חכי בחום

את חכי עת אחרים

השתכחו עד תום

 

את חכי חכי ולו

לא יבוא מכתב

את חכי אם גם ילאו

המחכים לשווא

 

את חכי לי ואחזור

וארור הסח

בבטחה גמורה לאמור

מת הוא…..ונשכח

 

יאמינו אב ואם

כי אינני חי

יעיפו חכות לשווא

כל רעי אחיי

 

וישתו כוס יין מר

זכר נשמתי

את חכי וכוס נמהר

אל נא אל תשתי

 

את חכי לי ואחזור

חי אחזור חי

המה השתאו לאמור

"נס הוא בוודאי"

 

המה לא חיכו ואיך

בין תבין נפשם

כי רק בחכותיך

הצלתני שם.

מקורות:

א -כתבתו המעולה של העיתונאי מרדכי חיימוביץ' במוסף "סוף-שבוע" מעריב30/8/2019                                      

ב  וויקיפדיה                                                                         

ג יוטיוב                   

כתיבת תגובה