
פרק ב:גילאים 4-10 חלק רביעי
מין.
היום אני יכול להודות, שהפעם הראשונה שנחשפתי לנושא, היה מפי נער בן שש-עשרי, שהיה שכנו של ישראל (סטרול), בבית הראשון בו התגוררה משפחתו. אין לי ספק שהחשיפה, וגם שני אירועים שקרו לי מאוחר יותר, עליהם אספר בהמשך, השפיעו עלי ולא בצורה חיובית. הנה הסיפור: הנער ואימו האלמנה התגוררו בחדר האמצעי של בית, כאשר משפחתו של ישראל התגוררו בחדר האחורי, ובחדר הקדמי התגורר זוג צעיר. שלשת המשפחות יהודיות. הנער, שהפסיק את לימודיו, בכיתה "יוד" נשלח על ידי אימו ללמוד את מקצוע ה"פלצ'ר" (מקביל ל"אח -מעשי") בבית ספר שמחוץ לעיירה. בהיותו נער פשוט ולא חכם במיוחד (זאת הסתבר לי כאשר בגרתי) היה מגיע הביתה לחופשות מבית-הספר, פוגש בנו, ומפליג בסיפוריו, מעשיו, ומעשיהם של אחרים להם היה עד (כמו התפארות על הצצה דרך חלון של חדרו אל הזוג שגרו בחדר הקדמי, מקיימים יחסי-מין, הם לא ראו אותו מציץ כי חדרו היה חשוך וחדרם היה מואר). הנער היה מספר על יחסי מין שקיים עם נערות-כפריות שהיו זקוקות לו במתן עזרה-רפואית, כשאנחנו עומדים פעורי-פה, ולרוב לא מסוגלים להבין את תיאוריו. אך הגרוע מכל הנער לימד אותנו לאונן, ואנחנו בני שבע-שמונה בלבד!
המצב הכספי המשופר של הוריו של ישראל אפשרו את מעברם לבית של ממש, שכלל שלשה חדרים ומחסן, בו אפסן האב את הבגדים בהם שכר. הייתי בכיתה א' ודי השתעממתי כי שלטתי בחומר לפני שהתחלתי ללמוד. זאת בזכות אבא שלימד אותי לקרוא את העיתון היומי ופעולות חשבון, וגם כנראה בזכות היכולת שלי לקלוט את החומר. ולכן, את רוב הזמן החופשי ביליתי עם ישראל בביתו. מאחר ואימו הקפידה שלפני המשחקים יכין את שיעורי-הבית שלו, הייתי יושב על ידו בעת הכנתם, והייתי מוקסם מהסבלנות הרבה ומהצורה בה נכתבו: כתיבה אחידה, יפה, מספרים יפים וברורים, המחברות היו נקיות ומסודרות. פעמים רבות הגישה האם לבנה ארוחת-צהרים, ומעולם לא הוזמנתי להצטרף.
גלידה
התוודעתי (והתמכרתי) לראשונה לטעמה של הגלידה כשהייתי כבן שלש ומאז אני "מכור" לה (גם מרגיעה, בלילות של נדודי שינה, זלילה של כחצי חבילה של גלידת-ווניל, כמוה ככדור שינה). את הגלידה היה מיצר ומוכר קשיש יהודי, כאשר הוא מסיע אותה במין עגלה משונה בעלת גלגלי אופניים-בינוניים כשהיא ארוזה בתוך שלשה מכלי-מתכת, תלים של גבעים בצבעים שונים ובטעמים שונים. הקשיש היה מסיע את העגלה ברחובות העיירה ומציע בצעקות את מרכולתו, שכמובן הקפיצו את הילדים, ואותי יחד עם אימי שרכשה את הגלידה עבורי. מכל הטעמים אהבתי את טעם הווניל. עם קבלתה הייתי מבצע מן טכס, מסתכל עליה מכל עבריה תוך כדי סיבוב הגביע, מעביר אותה מיד ליד ומתחיל ללקק אותה לאט-לאט. נותן לטעם האדיר לחלחל לחכי, ומתענג על כל לקוק. סיבה נוספת לליקוק האיטי, פשוט לא רציתי שתיגמר מהר, כי ידעתי שאת המנה הבאה אקבל בעוד חודש. לא יודע איזה חומרים וטעמים הרכיבו את הגלידה, וגם לאחר שנים רבות של אכילת גלידה (כולל הגלידות המצוינות של איטליה ושל קרואטיה) לא אכלתי גלידה כזאת.
אבטיח
היינו חבורה של ילדים שובבים אך לא מזיקים. ה"נזקים" היחידים שגרמנו היו לחקלאים-הכפריים שהיו מגיעים למכור אבטיחים ומלונים, ולשכנינו הגויים שגידלו בבוסתניהם עצי פרי. כאשר הייתה מגיעה עגלה מלאה עם אבטיחים, ומסביבה קונים פוטנציאליים, גם אני הייתי ביניהם ומאחורי הסתדרה בטור עורפי כל החבורה. הייתי נוטל אבטיח, משים עצמי בודק את טיבו על ידי לחיצה עליו בין רגלי, כדי לשמוע את הרעש שהוא בשל, ובמקום להחזיר אותו לעגלה הייתי מעביר בין הרגליים לילד שעמד מאחורי. וכך היה עשה דרכו האבטיח בין רגלי החבורה עד לאחרון שבהם, שהיה פותח בריצה מטורפת לעבר לבית הקרוב שמעבר לרחבת השוק. לאחר "סחיבת" כמה אבטיחים בשיטה זו, היינו פותחים ב"חינגה" של זלילת אבטיחים בסוכה שהכנו בעוד-מועד.
"תחביב" נוסף שלנו היה "לסחוב" מפירות –הקיץ, שהמתינו לקטיפתם מהעצים שצמחו בחצרותיהם של שכינינו ה"גויים" (תפוחי-עץ, אגסים, שזיפים, מישמשים, וכו'). אותן חצרות, היו מגודרות בגדרות בנויות מלוחות -עץ שהתנשאו מעל הגובה שלנו בכ20-40ס"מ. ולכן, נדרש מאמץ וכמובן אומץ כדי להתגבר עליהם. אודה ולא אבוש לא הייתי בין הגיבורים למבצע מאין זה, אך היה לי במשפחה נציג ראוי, אחי מיכאל (אני עושה אתנחתא כדי לספר לכם על אחי אותו אני מזכיר כאן לראשונה. ובכן, הוא נולד ב6 למרץ, 1948, הפרש של פחות משנתיים ממני. כך, שכילדים היינו תמיד ביחד, והסתדרנו מצוין (פרט למריבות קטנות וזניחות). וכמובן שהיינו באותה "חבורה". פרט לעובדה שהיה בעל "פתיל-קצר" (הוא לא היה מתעצבן היו מעצבנים אותו) היה לו לב -זהב, והיה בין האמיצים שבחבורה).
כישלונות
בדרך-כלל ה"סחיבות" של הפירות נגמרו בצורה חיובית, אך היו גם כישלונות. אספר על שניים. הראשון ארע כאשר מיכאל וחברי פרוים (אפרים) קפצו מעל הגדר של שכן שגר ברחוב שלנו, וניסו לגנוב פירות. לרוע מזלם הבחין בהם השכן, והתחיל לרדוף אחריהם תוך השמעת צעקות וגידופים, שהגיעו לאוזנינו מעבר לגדר. כעבור מספר שניות אנחנו רואים את שניהם מצליחים להתגבר על הגדר אך פרוים נחלץ ללא אחת מנעליו. ברחנו מהמקום כל עוד רוחנו בנו, ומתפזרים לכל עבר תוך חיפוש מקום מסתור.
השכן הנגזל שם לב שפרוים בורח כאשר אחת הנעליים חסרות והסיק מיד שהנעל שבידו שייכת לו. הוא פונה לביתו של פרוים מתוך כוונה, להתלונן בפני הוריו. ההורים ופרוים כמובן לא היו בבית אך אחיו הקטן, אריה, שברח איתנו הסתתר בחדר האחורי של הבית. כאן, מגיע התאור של אריה כפי שמגיע מפיו, שהפך לבדיחה הרבה שנים: "הלו הלו" קורא השכן תוך כדי דפיקה בדלת, "אני לא עונה" קורא אריה מהחדר האחורי. השכן חוזר על הקריאה ושוב משיב לו אריה "אני לא עונה". השכן מבין שפרט לילד (שהיה בן 5-6) אין אף אחד בבית, חזר לעומת שבא.
המקרה השני היה פחות מבדח בלשון המעטה, מיכאל נכנס לבד לאחת השדות של תושב שהתגורר בסוף הרחוב, ובשל המרחק עד לעצי הפרי, לא הספיק לברוח כאשר חזר עם השלל. השכן תפס אותו ולקח ממנו את הגופיה, ואמר שהוא יחזיר אותה רק לאחד ההורים. אימא שלנו לא רצתה שאבא יידע על מה שקרה הלכה לשכן, וכנראה גם פיצתה אותו וקיבלה חזרה את הגופיה.